Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prosba lékařů

Prosba lékařů


  Je naší povinností Vás plně informovat o pragmatických důvodech, proč společnost v   čele s naší politickou reprezentací, řeší infekci virem Covid-19 tak radikálním  způsobem.
 
 Je epidemiologickým předpokladem že se velká část populace v nejbližších několika týdnech tímto virem nakazí.
 Většina mladé a zdravé populace ho překoná  jen s velmi mírnými příznaky. Je však již z nedávné epidemie v          Číně a Itálii známo, že zhruba 15 – 20 % pacientů potřebuje na přechodnou dobu intenzivní péči v nemocnici.
 Tato nemoc není nevyhnutelně smrtelná, pokud se pacientovi dostane včas léčba. Je ale vysoce infekční, proto nemoci čelí samozřejmě i zdravotníci, kteří průběžně také onemocní.

Péče o pacienty je možná pouze tehdy, pokud je dostatek lůžek a dostatek personálu.
Když onemocní najednou cca 100 lidí, je předpoklad, že cca 20 lidí bude v tu dobu  potřebovat přechodnou intenzivní péči. Tento a jemu podobný scénář naše zdravotnictví  samozřejmě  zvládne.
Rozdíl však nastává, pokud onemocní například polovina obyvatel Prahy a 20 %  z nich bude potřebovat intenzivní péči. V tu chvíli  by mohl nastat neřešitelný  stav,  kterému aktuálně čelí Itálie. Takovému průběhu se vlády brání zaváděním restriktivních opatření, doporučuje karantény a izolace, aby se celá společnost nakazovala postupně.
 
Ideálně proto zůstaňte nyní jen v kruhu nejbližší rodiny, vyjímaje  seniorů, pro které je  tato nemoc  nejvíce nebezpečná. V celospolečenském zájmu Vás proto žádáme, abyste zůstávali do ukončení těchto opatření
doma, omezili sociální kontakty a nepotkávali se s jinými lidmi - právě touto cestou se nemoc mezi lidmi rychle šíří, nemocných bude přibývat a zdravotnický personál  je nebude stíhat ošetřovat.
 
Pokud z nějakého důvodu potřebujete opustit  místo bydliště, důrazně doporučujeme nosit roušku. Zároveň jako preventivní opatření na základě proběhlé studii o místech výskytu a charakteru průběhu onemocnění Covid-19
doporučujeme doplnit medikaci mimo běžných vitamínů také o vitamín D. (V oblastech s vysokým přirozeným výskytem vitamínu D v populaci má onemocnění lehčí a kratší průběh, bez výskytu závažných komplikací.)
 
Pokud se u Vás objeví jen mírné projevy infekce, např. kašel, teplota do 38 st., bolesti svalů a kloubů, únava - zůstaňte v domácí izolaci po dobu nejméně 14 dnů. Lékaře volejte pouze v případě dušnosti, buď cestou svého praktického lékaře, nebo záchranné služby. Jinak lehký, výše uvedený průběh řešte zcela standardně jako jinou
běžnou infekci – užívejte Paralen při tělesné teplotě nad 38 st., zvyšte příjem vitamínu C, užívejte např. Celaskon.
Informujte svého praktického lékaře o skutečnosti, že jste doma s infekcí, poučí  Vás o karanténě a dalším postupu.
Nutnost testování a odběru vzorku na Covid-19 určí vždy pouze váš praktický lékař nebo hygiena. Není zatím ve společenském zájmu testovat zdravé jedince, proto se na testovací místa nevydávejte samostatně, právě tam byste se mohli vystavit dalšímu zbytečnému riziku nakažení.
Je čistě na české společnosti, jak celá epidemie v ČR proběhne. Pokud budeme  dodržovat karanténní pravidla, striktní izolaci od každého mimo rodinných příslušníků ve společné domácnosti a nebudeme zatěžovat zdravotní systém nekomplikovaným průběhem, pak dostanou léčbu skutečně jen ti, kteří ji budou v dané chvíli urgentně potřebovat. Za těchto  okolností je větší šance, že náš  zdravotnický systém touto velmi těžkou  zkouškou projde bez nebo jen s malým počtem obětí na životech.
 
Žádáme vás - šiřte tuto informaci dál, čím  více lidí bude vědět pravdu o obavách z této infekce, důvodech a principu karantény, tím je větší šance na náš společný úspěch.
   MUDr. Přemysl Šubrt a MUDr. Karin Taussig
V Praze dne 16. března 2020
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář