Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povedená taškařice...

9. 2. 2021

 

Povedená taškařice, ale i hochštaplerství Pavla Rychetského
Povedená taškařice, ale i hochštaplerství Pavla Rychetského | VIP blogy známých osobností Vaše Věc (parlamentnilisty.cz)
3.2.2021 16:31
Při vyhlášení dnešního nálezu Ústavního soudu, který zrušil část stávajícího volebního zákona v situaci, kdy již volby byly vyhlášeny, jsem se při jeho poslechu a následně zejména při poslechu komentářů opozičních politiků od plic smál.
Ten proces byl zahájen před třemi roky, kdy ANO bylo prakticky všemocné a pravicové straničky STAN, TOP 09 či KDU-ČSL se stále třásly, zda přejdou 5 % nutných pro vstup do Poslanecké sněmovny. Cíl by tedy jasný: Oslabit nejsilnější politickou stranu, tedy ANO, a pomoci stranám nejslabším.
A tak Ústavní soud zrušil d´Hondtův model pro výpočet mandátů, který preferoval nejsilnější i další silné strany a také zrušil kvórum potřebné pro vznik koalice.
No jo, ale doba se změnila. Dnes podle včerejšího průzkumu jsou plus-minus stejně silná tři uskupení: ANO, Piráti + STAN, a částečně i Spolu, koalice tvořená ODS, TOP 09 a STAN. Každé z těch uskupení by mohlo nýt první a Piráti + STAN si i na to myslí. A tak sice za Piráty Ferjenčík prohlásil, že je rád, že ten nález byl vydán, ale potom posmutněle dodal, že zřejmě přijdou o 10 mandátů.
Jinými slovy, ztratí asi něco ANO, ale stejně tak ztratí i Piráti + STAN i koalice SPOLU.
Co, ale mě fakt rozveselilo, že naopak se zlepší postavení SPD, ČSSD a KSČM. Takový sympatický dárek pravicových senátorů levicovým stranám.
No a to ještě není známo, zda se poslanci a senátoři dohodnou na způsobu výpočtu. Už dnes Marek Benda prohlásil, že by mohl být přijat jen trochu jiný model D´Hondtův model.
No nejvtipnější by bylo, kdyby se obě komory nedohodli a Babiš s požehnáním Zemana by vládnul v úřednické vládě. A bez Sněmovny…
Když může žertovat Ústavní soud, proč by nemohl žertovat prezident.
A měl by to udělat, zvláště když čtyři disentující ústavní soudci hovořili o atmosféře nátlaku, nedostatku podkladů pro své jednání. A tady taškařice přestává.
Pavel Rychecký je mstivý člověk bez elementárních morálních zábran.
Kdysi jako místopředseda vlády pro legislativu připravil ústavní zákon o zkrácení volebního období. Aby po několika letech obdobný zákon přijatý Topolánkovou vládou odmítnul jako protiústavní.
Dnes nám tento šejdíř hovořil o tom, že ústavodárce dal nezpochybnitelný pokyn k tomu, že Sněmovna se volí podle zásad poměrného uspořádání (mimochodem navrhoval jsem to při vzniku Ústavy do textu na prosbu komunistů já sám). Dosavadní úpravu pak svého času před 22 lety navrhoval opět Pavel Rychecký, aby dnes prohlásil, že tato úprava je protiústavní.
Babišovi vyčítal, že byl komunistou a sám jím byl taky.
Ale opozice jej miluje, protože je proti Zemanovi a Babišovi. To je náš Ústavní soud v čele s P. Rychetským.
Přestává to být taškařice.
Jiří Vyvadil
Další články - Jiří Vyvadil, VIP blogy - Jiří Vyvadil
Vědět, co v politice nastane, mě baví...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář