Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brutalita - Ĺ. Blaha

Ľuboš Blaha je slovenský politolog, filozof a politik, poslanec Národní rady SR a místopředseda pro otázky kvality vzdělání za stranu SMER-SD, předseda výboru NR SR pro evropské záležitosti, ověřovatel Zahraničního výboru NR SR, vedoucí Stálé delegace NR SR v Parlamentním shromáždění Rady Evropy a člen Stálé delegace ... Wikipedie

Narození: 7. prosince 1979 40 let, Bratislava, Slovensko

Politická strana: SMER – sociálna demokracia

 

Ĺuboš Blaha, slovenský poslanec, k Bělorusku říká...

 

Byl jsem v Bělorusku vícekrát a mohu vás ujistit, že to, co píší v pravicovém tisku, je jen obyčejná propaganda, která má v lidech vyvolat nenávist vůči tamnímu režimu, aby rostl tlak a aby mohlo dojít k režimové změně. Stejný scénář, jako vždy. Divím se, že organizátoři ze zahraničí nemají trochu invence. Ze slovenských a nejen slovenských  mainstreamových médií by člověk nabyl pocit, že Bělorusko je jeden velký gulag, ve kterém bagry každodenně shrnují statisíce mrtvých těl rovnou do chřtánu sedmihlavé příšery, která se jmenuje Lukašenko, píše na blogu Ĺuboš Blaha.

 

Mladí lidé se naženou do ulic s vidinou švýcarských výkladů a dvojnásobných platů.

Známe to od nás, že.

Robert Fico to dnes řekl přesně - už se jen čeká na nějakého "Šmída". Hromadně se sní o svobodě, demokracii, pravdě a lásce. V kavárnách celého světa se neoliberálové chvějí dojetím.

Výsledek bude přesný opak. Země bude uvržena do chaosu a krveprolití, kontrolu nad státem převezmou "experti" ze západu a s pomocí nějakých místních loutek, které studovaly ve Washingtonu či Londýně, se vše rozkrade a zprivatizuje. A do toho uslyšíte ohlušující aplaus neoliberálních neziskovek, které budou do celého světa opěvovat, jaký pokrok dělá Bělorusko ve svobodě a demokracii. Na věčné časy. Namísto švýcarských výkladů Bělorusové zažijí západoevropské pajzly, kde budou otročit za minimální mzdy, aby jejich rodiny vůbec přežily. Strategický majetek, který vlastní stát, se rozprodá do zahraničí a zisky poplynou ven do ciziny, a zemi zaplaví západní korporace která zničí místní průmysl.                                             

Bělorusko zůstane bodem na mapě - místní politici budou rozhodovat o tom, zda bude státní svátek v pondělí nebo v úterý,  ale o makroekonomice a geopolitice budou rozhodovat nadnárodní koncerny a velmoci. Prostě - svoboda. Bělorusku se nalinkuje nenávistná politika vůči Rusku a dobrý a mírumilovný běloruský národ se najednou bude učit, že za všechno zlo na světě může Putin a že Rusy je třeba nenávidět a že všechny jejich problémy vyřeší hambáč z McDonalds a latte s pekanovou pěnou ze Starbucks. Všechny ty krásné sny o lepším životě, jejichž jménem se dnes demonstruje, se rozplynou jako dým - zde přece nikomu nejde o běžné Bělorusy, ani o kosmickou spravedlnost, ale o cynickou geopolitiku a korporátní zájmy. Najděte si, jaké ropovody plynou přes Bělorusko a pochopíte všechno.

Ukrajinský Majdan a současné dění v Bělorusku mají stejný scénář a vždy to skončí stejně. Podívejte se na Ukrajinu. Oligarchie, korupce, nenávist, chaos. Promiňte, ale toto já Bělorusům opravdu nepřeji. Mám je na to příliš rád. Jediné, co bych jim vzkázal - nebuďte naivní. A chraňte si svoji suverenitu. To neznamená, že jsem teď nějaký milovník Lukašenka. V Bělorusku nefunguje skandinávská demokracie a země má plno problémů. Policejní brutalitu odsuzuji a stejně tak nedemokratické praktiky. Ale je zvláštní, že v případě Turecka, Egypta, Ázerbájdžánu či Saúdské Arábie, velkých to spojenců USA či západních mocností, naši drazí liberální žurnalisté jaksi žádnou výkladní demokracii neočekávají a v průměru třikrát týdně přimhouří očko-dvě. Zato při Bělorusku se očekává učebnicová demokracie přinejmenším na způsob Rakouska v kombinaci se Švédskem.

Pokud v Turecku zavírají novináře jako na běžícím pásu, tak to západu nevadí, ve zprávách se to ani nedozvíte, vždyť Turecko je "oáza stability", nebo jak to řekl náš vzácný pan ex-prezident. Ale když zavřou někoho v Bělorusku, je třeba chytře sepisovat alespoň čtyři petice za lidská práva denně a na žádné nesmí chybět podpis Grigorije Mesežnikova. Saúdskoarabský režim vás odsoudí k trestu smrti, pokud jste si dovolili napsat kriticky status vůči vládě - a možná vám i ukamenují ženu. Ale to nevadí. V korporátních médiích nikomu nepřekáží, že tento brutální režim je spojencem USA a dalších západních mocností, které tam vyvážejí zbraně. Tváříme se, že Saudi jsou dva milimetry od demokracie a světovým problémem  je jedině Bělorusko.

A když běloruská policie zasáhne proti demonstraci, tak se všichni tváříme, že toto se neděje nikde jinde, jen v Minsku. Všude jinde policie nosí demonstrantům květiny a fouká na nich moučkový cukr. Zvláště v USA - viděli jsme to při nedávných protestech, kde mlátili lidi hlava nehlava. Mimochodem, během protestů Žlutých vest ve Francii se odhaduje, že po zásazích policie zemřelo 11 lidí, pět byli zmrzačení, 23 jich přišlo o oko, tisíce lidí byly zraněny a desítky žurnalistů skončilo v base. Ale to neřešte.

Pokud vás zmlátí americký či francouzský policista, je to vrchol slastné demokracie, ale pokud vás zmlátí běloruský policista, je to strašidelná diktatura, kterou je třeba okamžitě zničit.

 

Opakuji, to není obhajoba Lukašenka ani policejní brutality. Je to obhajoba pravdy. 

 

Odmítám dvojí metr, odmítám propagandu, odmítám šířit nenávist vůči Bělorusku a odmítám přebírat levnou propagandu z mainstreamových médií.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář