Jdi na obsah Jdi na menu
 


7 vrcholů - Beskydy

28. 8. 2020

7 VRCHOLŮ BESKYD BĚHEM JEDNOHO DNE, TO JE BESKYDSKÁ SEDMIČKA

 
Ohodnoťte tento článek
(4 hlasů)
 
 
7 vrcholů Beskyd během jednoho dne, to je Beskydská sedmičkaZdroj: Libor Uher
 
Extrémní vytrvalostní závod dvojic, jenž je také mistrovstvím České republiky v horském maratonu dvojic, to je Beskydská sedmička, zkráceně B7. Trasa vede přes sedm nejvyšších hor Moravskoslezských Beskyd - start z Třince, cíl ve Frenštátu pod Radhoštěm. Jedná se o závod známý svou kontroverzí, ale také vzrůstající oblibou u amatérských běžců, a to i ze zahraničí. Zároveň je to však závod, který mnozí považují za jeden z nejtěžších svého druhu v České republice. Nejen kvůli délce 95 km, ale také vertikální členitosti přes 5400 výškových metrů. Závodníci musí tuto trať ujít do časového limitu 30 hodin.

Tento rok, tradičně, vše odstartovalo v Třinci ve 22:00 slavnostním ohňostrojem a startem závodníků. Prvním vrcholem, který závodníci musejí pokořit, je Javorový. Tady se od sebe závodní pole stále neodtrhává, a proto všudypřítomní, skandující diváci mohou sledovat bok po boku amatérské nadšence s profesionálními běžci. Prim na takovýchto závodech však hrají seběhy z hor. Jednotlivé dvojice pomýšlející na vítězství se v takových úsecích předhánějí, a proto už při sestupu z Javorového do vesnice Řeka vzniká mezera, která se během závodu jen prodlužuje.

Druhým vrcholem je Ropice, hora vysoká jen něco přes 1000 metrů. Pro závodníky však znamená tvrdou zkoušku, neboť se na její vrchol musí dostat přes černou lyžařskou sjezdovku. Po dobytí Ropice následuje Travný - třetí nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd - a klesání do vesnice Krásná. Zde většina závodníků nabírá síly v občerstvovací stanici na pokoření nejvyšší hory Moravskoslezských Beskyd - Lysé hory. Ti nejlepší ale vědí, že si zastavení nemohou dovolit a pokračují ve strojovém tempu. Většina závodníků považuje Lysou horu za polovinu tohoto závodu, realita je však jiná.

Dalším vrcholem je Smrk, který závodníci přezdívají K2 Beskyd a považují ho za nejtěžší horu tohoto závodu. Následuje dlouhé klesání do vesnice Čeladná, kde se nachází největší občerstvovací stanice. Závodníci, kteří zde výzvu nevzdají, po odpočinku dále stoupají na Čertův mlýn a na Radhošť. Ukončit Beskydskou sedmičku předčasně není žádný unikát, do cíle každý rok dorazí pouze 60% startujících párů.

Na Radhošti je další občerstvovací stanice pro načerpání zbylých sil na poslední překážku Velký Javorník. Přestože je ze všech hor z trati nejmenší, drtivá většina závodníků se shoduje, že jeho dobytí "nejvíce bolí". "Při sestupu z Radhoště jsem myslel, že mám vyhráno, ten poslední kopec je ale pořádnou zkouškou. Připadalo mi, jako by to bylo minimálně 15 km, ono to ale bylo jen 5," uvedl jeden ze závodníků hned po dosažení cíle.

Po Velkém Javorníku čeká závodníky už "jen" osm kilometrů dlouhé klesání na náměstí do Frenštátu pod Radhoštěm, na kterém dochází k častým zraněním. Amatérští závodníci za sebou mají v tomto úseku osmnáct hodin chůze, zvrtnutý kotník či podobné zranění je v prudkých klesáních velice běžné.

Už ráno se diváci sházejí u cíle, aby přivítali vítěznou dvojici. Pro rok 2015 se vítězi Beskydské sedmičky a zároveň mistry České republiky v horském maratonu dvojic stali v novém traťovém rekordu 11:29:26 Zbyněk Cypra a Tomáš Svoboda. Dosavadní rekord překonali o půl hodinu, což se zatím v historii Beskydské sedmičky žádné dvojici nepovedlo. Druhý pár pak tvořili Stanislav Najvert a Petr Žákovský, i ti překonali dosavadní rekord o více než 10 minut. Na vítězství to však nestačilo. Na třetím místě doběhli Karel Bezděk a Marek Novotný s konečným časem 12:57:27. "Věděli jsme, že jsme pořád spolu, a proto jsme se rozhodli zvýšit tempo nahoru na Lysou a utéct jim (Najvertovi s Žákovským) co nejvíc," dodal po závodu vyčerpaný, ale šťastný Zbyněk Cypra.

"Všichni z organizačního týmu dělali vše na 110%, za to jim chci velmi poděkovat. Tolik úsilí jsme zatím do žádného předešlého ročníku nedali. Věřím, že to šlo na trati poznat," uvedl Libor Uher, hlavní organizátor Beskydské sedmičky. Poprvé tuto soutěž uspořádal v roce 2010.

 

Naposledy upraveno: 

 

ZMĚNY V POVINNÉ VÝBAVĚ PRO ROK 2020

Vážení závodníci, je dostatek času na důkladnou přípravu. Proto nepodceňte také povinnou výbavu. Pro připomenutí všem:

Pro ročník 2020 musí mít u sebe každý závodník v týmu:

1) roušku nebo jinou textilii k překrytí nosu a úst (např. tzv. tunel). Toto je povinné pro průchod startem, měřícími stanovišti, občerstvovacími stanovišti a cílovým prostorem. Doporučujeme s sebou více kusů!

2) nabitý a funkční telefon (během závodu není možno telefony dobíjet), nepromokavý obal na telefon

3) náhradní čelovka 1 kus na osobu! (tedy každý závodník musí mít 2 čelovky)

4) vlastní kelímek nebo láhev s širokým hrdlem – změněné hygienické podmínky na občerstvovacích stanicích

5) NRC alufolie

6) pytlík na odpadky – odpadkové koše budou pouze v údolích

7) průkaz totožnosti (OP, ŘP) a kartičku zdravotní pojišťovny

Doporučená výbava záleží na každém z vás:

  1. vazelína a náhradní podkolenky (ne ponožky)
  2. nainstalovaná aplikace Záchranka
  3. kvalitní náhradní baterie do čelovek
  4. náplasti na puchýře, elastické obinadlo
  5. finanční hotovost
  6. powerbanka a nabíjecí kabel

LETOS 100 KM PRO VŠECHNY!

Sportovci a sportovkyně!     

Mezičas a pořadí 

11 Hejvys Intimmate Team 1301/1 Pechar Oldřich 28.8. 19:17:05 – 28.8. 20:45:57 1h 28 m 52 s                                                                                      1301/2 Immer Jaroslav  56+                                          21 m 17 s

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Konečné pořadí v kategorii  Dvojice 56+  14. místo  čas 22:43:54 

Celkové umístění 172 z 1217 týmů / 2434 závodníků

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V letošním roce jsme se rozhodli i na základě vašich častých žádostí sjednotit trasu jednotlivců a dvojic! Trasa B7 2020 povede pro všechny z Krásné přes Kykulku do Malenovic a teprve odtud na Lysou horu :) A co to znamená? Na všechny čeká 101 km dlouhá trasa a pořádný zážitek. Navíc to vypadá, že bychom tuto trasu mohli udržet i pro rok 2021. Celkové stoupání na trase bude 5 387 m.Po dlouhých vyjednáváních o trase B7 s majiteli pozemků a ochranáři stojíme před posledním administrativním potvrzením, ale už teď se s vámi chceme podělit o změny. Letošní 11. ročník už bohužel pro jednotlivce nepovede přes vrchol Ropice, nejvyšším bodem druhého stoupání bude pro všechny sedlo Lipový.


Několik drobných změn oproti 2019:

  • na atletickém stadionu se nepoběží úvodní kolečko
  • stoupání na Smrk ve své střední části již nepovede prudkým hangem, ale po červené turistické značce
  • v Malenovicích bude občerstvovací stanice na 99% na obecní ploše pod hotelem Bezruč (zde bude krátký obousměrný úsek) 

Mapahttps://mapy.cz/s/getejevupu

Pozor, trasa v oblasti vrcholu Javorový (bod 8), Ostravice (bod 45) a Čeladná (bod 58) může být v reálu lehce odlišná (vždy má přednost značení na místě!!!)

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář